Veiligheid


Om prettig en veilig te kunnen paardrijden is de juiste kleding van belang. Daarom moeten de schouders altijd bedekt zijn (dus geen topjes!). Daarnaast is het rijden met een veiligheidscap verplicht, ook tijdens het uitstappen en vrij rijden. Let op dat de cap goed past en maak tijdens het rijden de kinband altijd goed vast.

 

Voor het rijden raden wij een echte rijbroek aan. Deze heeft geen vervelende plooien en naden aan de binnenzijde van de benen die irritatie kunnen veroorzaken. Als tip raden wij aan om op marktplaats te kijken naar goede tweedehands rijbroeken en rijlaarzen.

 

Het rijden met rijlaarzen of jodphurs (speciale paardrijlaarsjes) met chaps (beenbeschermers) is verplicht. Deze zijn nodig om de juiste beenligging te bevorderen en i.v.m. de veiligheid. Goede rijlaarzen hebben een gladde zool en een hak.  Het rijden met gympen of bergschoenen met grof profiel is niet toegestaan i.v.m. veiligheid (bij een val kunnen deze blijven vastzitten in de beugel of door de beugel heen schieten met alle nare gevolgen van dien). Tijdens de eerste lessen kan er met regenlaarzen worden gereden of kunnen rijlaarzen  eventueel worden geleend.

 

Rijden met rijhandschoenen wordt door veel leden als prettig ervaren, maar dit is niet verplicht. In de winter is rijden met handschoenen bijna een must, ook een maillot of thermo ondergoed onder de rijbroek is een aanrader.